Επιχείρηση Κιμάς: Το βρετανικό σχέδιο παραπλάνησης των Γερμανών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Στιγμιότυπο από την ταινία «Ο άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ»

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες οργάνωσαν κι έφεραν σε πέρας μία από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις παραπλάνησης του εχθρού, γνωστή με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Κιμάς» («Operation Mincemeat»).

Τον Απρίλιο του 1943, ένα πτώμα σε αποσύνθεση ανακαλύφθηκε να επιπλέει στ’ ανοικτά των ακτών της Ουέλβα, στη Nότια Ισπανία. Από τα προσωπικά έγγραφα που βρέθηκαν πάνω του οι ισπανικές αρχές αναγνώρισαν τον ταγματάρχη Γουίλιαμ Μάρτιν του Βασιλικού Σώματος των Πεζοναυτών της Μεγάλης Βρετανίας. Στον καρπό του ενός χεριού του ήταν δεμένος ένας μαύρος χαρτοφύλακας, που κίνησε το ενδιαφέρον των Ισπανών.

Όταν τα νέα έφτασαν στους Γερμανούς...

Οι ισπανικές αρχές ανακαλύπτουν το πτώμα (από την ταινία «Ο άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ»)Όταν οι μυστικές υπηρεσίες της Ναζιστικής Γερμανίας πληροφορήθηκαν το γεγονός με τη... βοήθεια των Βρετανών, έκαναν ό,τι μπορούσαν για ν’ αποκτήσουν πρόσβαση στον χαρτοφύλακα. Αν και η Ισπανία του Φράνκο ήταν επισήμως ουδέτερη στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεγάλο μέρος του στρατού της διάκειτο φιλικά προς τους Γερμανούς και οι Ναζί δεν άργησαν να βρουν έναν πρόθυμο αξιωματικό στη Μαδρίτη για να τους βοηθήσει.

Εκτός από τα προσωπικά αντικείμενα του ταγματάρχη Μάρτιν και τον χαρτοφύλακα, οι Γερμανοί βρήκαν και μια επιστολή από τις στρατιωτικές αρχές του Λονδίνου προς έναν ανώτερο βρετανό αξιωματικό στην Τυνησία, που αποκάλυπτε ότι οι Σύμμαχοι ετοιμάζονταν να διασχίσουν τη Μεσόγειο από τις θέσεις τους στη Βόρεια Αφρική και να πραγματοποιήσουν αποβάσεις σε Ελλάδα και Σαρδηνία.

Η κρίσιμη αυτή πληροφορία ανάγκασε τον Αδόλφο Χίτλερ να μεταφέρει στρατεύματα από τη Γαλλία στην Ελλάδα και τη Σαρδηνία, ενόψει της τεράστιας εχθρικής εισβολής.

Ο «πνιγμένος» αξιωματικός ήταν ένας... Ουαλός άστεγος

Η ψεύτικη ταυτότητα του Γουίλιαμ ΜάρτινΤρεις μήνες αργότερα οι Γερμανοί θα αντιληφθούν με οδυνηρό τρόπο την παραπλανητική ενέργεια των Βρετανών. Ο «πνιγμένος» αξιωματικός ήταν στην πραγματικότητα ένας Ουαλός άστεγος, η σορός του οποίου βρέθηκε σ’ ένα νεκροτομείο του Λονδίνου από τους βρετανούς αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών και συγκεκριμένα της ΜΙ5, Τσαρλς Τσάμλι και Γιούεν Μόνταγκιου, τους εγκεφάλους πίσω από την «Επιχείρηση Κιμάς».

Αφού δημιούργησαν μία περίτεχνη ψεύτικη ταυτότητα και ιστορία για τον «Γουίλιαμ Μάρτιν», ο Τσάμλι και ο Μόνταγκιου ανάθεσαν στον υφιστάμενό τους Τσαρλς Φρέιζερ-Σμιθ (από τον οποίο πιστεύεται ότι εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα του Q, ο Ίαν Φλέμινγκ για τα μυθιστορήματά του με ήρωα τον Τζέιμς Μποντ) να σχεδιάσει ένα ειδικό κοντέινερ για τη διατήρηση του σώματος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νερό.

Ένας από τους κορυφαίους οδηγούς αγωνιστικών αυτοκινήτων της Αγγλίας μετέφερε το κοντέινερ σ’ ένα υποβρύχιο του Βασιλικού Ναυτικού, το οποίο το έριξε στ’ ανοικτά των ισπανικών ακτών στις 30 Απριλίου 1943. Μόλις οι Ισπανοί ανέσυραν το πτώμα, οι βρετανικές αρχές άρχισαν να το αναζητούν με κάθε τρόπο, υπολογίζοντας στο γεγονός ότι οι προσπάθειές τους θα έπειθαν τους Ναζί για την εγκυρότητα των εγγράφων που μετέφερε ο «Γουίλιαμ Μάρτιν».

H απόβαση στη Σικελία, 10 Ιουλίου 1943Ο αιφνιδιασμός των Γερμανών ήταν απόλυτος, όταν 160.000 άνδρες των Συμμάχων πραγματοποίησαν την απόβαση στη Σικελία στις 10 Ιουλίου 1943. Η «Επιχείρηση Κιμάς», σε συνδυασμό με τη συμμαχική απόβαση στη Σικελία, συνέβαλε στην πτώση του Μπενίτο Μουσολίνι στην Ιταλία και άλλαξε τον ρου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προς μία συμμαχική νίκη στην Ευρώπη.

Η μεταφορά της ιστορίας στον κινηματογράφο

Ο «Γουίλιαμ Μάρτιν» ήταν στην πραγματικότητα ο Γκλίντορ Μάικλ, 34 ετών, ο οποίος τάφηκε με τιμές στο νεκροταφείο της Ουέλβα. Χρόνια αργότερα, οι Βρετανοί προσέθεσαν στον τάφο του και το πραγματικό του όνομα.

Το 1956 ο άγγλος σκηνοθέτης Ρόναλντ Νιμ παρουσίασε το κατασκοπικό θρίλερ «Ο άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ» («The Man Who Never Was»), βασισμένο στα απομνημονεύματα του Γιούεν Μόνταγκιου, εκ των πρωταγωνιστών της επιχείρησης.

Το 2021 παρουσιάστηκε μία νέα εκδοχή της ιστορίας από τον διακεκριμένο σκηνοθέτη Τζον Μάντεν, με τον τίτλο «Επιχείρηση Κιμάς» («Operation Mincemeat») και πρωταγωνιστές τον Κόλιν Φερθ (στο ρόλο του Γιούεν Μόνταγκιου) και τον Μάθιου ΜακΦάντιεν (ως Τσαρλς Τσάμλι).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ