Route 66: Ο δρόμος που υμνήθηκε όσο κανείς άλλος

Το απόλυτο αμερικανικό οδικό ταξίδι, ένα ταξίδι κατά μήκος του θρυλικού Route 66, που υμνήθηκε από συγγραφείς και μουσικούς. Ο εμβληματικός αυτοκινητόδρομος των 3.940 χλμ, που συνδέει το Σικάγο με τη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας, είναι γνωστός για τα ρετρό εστιατόρια, τα περίεργα μοτέλ, τις εκλεκτικές εγκαταστάσεις τέχνης και τα εξαιρετικά τοπία.

Κατασκευασμένος σε μια εποχή που ξεκινούσε η κυριαρχία του αυτοκινήτου, ο Route 66, κατέστησε προσιτές για πρώτη φορά τις διαπολιτειακές μετακινήσεις. Χρησιμοποιήθηκε επίσης ως οδός διαφυγής για τις χιλιάδες οικογένειες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους κατά τη διάρκεια του λεγόμενου Dust Bowl.

Όταν σφοδρές καταιγίδες σκόνης κατέστρεψαν μεγάλες περιοχές των μεσοδυτικών πολιτειών τη δεκαετία του 1930, περισσότεροι από 200.000 πρόσφυγες χρησιμοποίησαν τον Route 66 για να επιδιώξουν μια καλύτερη ζωή. Μεταξύ αυτών ήταν και ο νομπελίστας συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ, ο οποίος ταξίδεψε κατά μήκος του Route 66 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προκειμένου ν’ αναζητήσει έμπνευση για το αριστούργημά του «Τα σταφύλια της οργής».

Όταν η αμερικανική οικονομία σταθεροποιήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η δημοτικότητα του Route 66 αυξήθηκε. Εκατομμύρια ταξιδιώτες διέσχισαν τον αυτοκινητόδρομο για να δουν τοποθεσίες που προκαλούν δέος, όπως o κρατήρας μετεωριτών στη βόρεια Αριζόνα και οι γεμάτες γκράφιτι Κάντιλακ θαμμένες στο Αμαρίγιο του Τέξας.

Παρόλο που o Route 66 παροπλίστηκε το 1985, αφού τον αντικατέστησαν πέντε νέοι διαπολιτειακοί αυτοκινητόδρομοι, πολλές οργανώσεις έκαναν εκστρατεία για τη διατήρηση του αυτοκινητοδρόμου, προκειμένου να τιμήσουν την ιστορική του σημασία, με αποτέλεσμα, τμήματα της διαδρομής ν’ ανακηρυχτούν διατηρητέα μνημεία. Ο ταξιδιώτες του σήμερα μπορούν ακόμα να βρουν πολλές πρωτότυπες εγκαταστάσεις από την εποχή της ακμής του ιστορικού αυτοκινητόδρομου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ