Η ιστορία της Λέστερ Σίτι

Η Λέστερ Σίτι (Leicester City) είναι ποδοσφαιρική ομάδα που εδρεύει στην πόλη Λέστερ της Κεντρικής Αγγλίας. Παρότι ιδρύθηκε το 1884, έχει να επιδείξει ένα πρωτάθλημα Αγγλίας το 2016 και ένα Κύπελλο το 2021. Από τις ομάδες ασανσέρ του αγγλικού ποδοσφαίρου πηγαινοέρχεται μεταξύ πρώτης και δεύτερης κατηγορίας («Πρέμιερσιπ» και «Τσάμπιονσιπ», όπως ονομάζονται). Από το 2010 τις τύχες των «Αλεπούδων» ανέλαβε η πάμπλουτη ταϊλανδέζικη οικογένεια Σριβανταναπράμπα, που συνέβαλε καθοριστικά στην αγωνιστική της ανάταση.

Το Λέστερ, μία σύγχρονη πολυφυλετική πόλη με 800.000 κατοίκους (περίπου το 50% έχει καταγωγή από τις πρώην βρετανικές αποικίες), είναι η πρωτεύουσα της κομητείας Λέστερσιρ και διοικητικά υπάγεται στην περιφέρεια Ιστ Μίντλαντς. Από τις περιοχές που έγραψαν την ιστορία της Βιομηχανικής Επανάστασης με το γαιοανθρακοφόρο πεδίο της, ανέπτυξε αργότερα βιομηχανικές δραστηριότητες στην κατασκευή εσωρούχων, πλεκτών και υποδημάτων. Τα ίχνη του ρωμαϊκού παρελθόντος της βρίσκονται στο σημείο, όπου η οδός Φος διασταυρώνεται με τον ποταμό Σόουρ.

Στην οδό Φος ανιχνεύεται και η αρχή της ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης, που ιδρύθηκε το 1884 από μαθητές του τοπικού κατηχητικού με την ονομασία Λέστερ Φος. Την 1η Νοεμβρίου η νεοσύστατη ομάδα έδωσε τον πρώτο της φιλικό αγώνα και το 1908 ανέβηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Στη συνέχεια όμως λόγω οικονομικών προβλημάτων και του επισυμβάντος Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, σχεδόν διαλύθηκε. Ανασυστάθηκε το 1919 με νέο όνομα, Λέστερ Σίτι, και το 1929 πέτυχε την καλύτερή της επίδοση (πριν από την κατάκτηση του πρωταθλήματος), τερματίζοντας στη δεύτερη θέση του αγγλικού πρωταθλήματος.

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος Αγγλίας το 2016Από τότε υπήρχαν μεγάλες περίοδοι με παρουσία στη μεγάλη κατηγορία και εξίσου μεγάλα διαστήματα που ανεβοκατέβαινε σε μικρότερες κατηγορίες. Τη δεκαετία του ‘60 την εστία υπερασπίστηκαν διαδοχικά οι δύο μεγαλύτεροι τερματοφύλακες που ανέδειξε το Νησί, ο Γκόρντον Μπανκς και ο Πίτερ Σίλτον. Το 2016 πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου, όταν κόντρα σε όλα τα προγνωστικά κατέκτησε το πρωτάθλημα Αγγλίας, τον πρώτο μεγάλο τίτλο της ιστορίας της, με προπονητή τον Ιταλό Κλάουντιο Ρανιέρι και παίχτες όπως ο Βάρντι, ο Μαχρέζ και ο Σμάιχελ. Το 2021 αναδείχτηκε για πρώτη φορά κυπελλούχος Αγγλίας νικώντας στον τελικό την Τσέλσι με 1-0.

Τα χρώματα της Λέστερ είναι το βασιλικό μπλε και το άσπρο. Από το 1948 στο έμβλημα της ομάδας προστέθηκε το κεφάλι μιας αλεπούς, καθώς η περιοχή ήταν γνωστή από παλιά για το πλήθος των αλεπούδων της και το κυνήγι της. Από τότε, το παρατσούκλι της ομάδας είναι «Οι Αλεπούδες».

Από το 1891 η Λέστερ έδινε τους εντός έδρας αγώνες της στο ιστορικό «Φίλμπερτ Στριτ», ενώ από το 2002 αγωνίζεται στο «Λέστερ Σίτι Στάντιουμ» («Κινγκ Πάουερ» για διαφημιστικούς λόγους), χωρητικότητας 32.000 θεατών.

Μεγάλοι της αντίπαλοι είναι οι άλλες δύο γνωστές ομάδες της περιφέρειας, η Νότιγχαμ Φόρεστ του Βαγγέλη Μαρινάκη και η Ντέρμπι Κάουντι.

Η Λέστερ με ομάδες από την Ελλάδα

Ημερομηνία Αγώνας Σκορ Διοργάνωση Φάση
29/10/2020 ΑΕΚ – Λέστερ 1-2 Γιουρόπα Λιγκ Ζ’ Όμιλος
10/12/2020 Λέστερ – ΑΕΚ 2-0 Γιουρόπα Λιγκ Ζ’ Όμιλος

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ