Παγκόσμιοι Αγώνες «Special Olympics»

Η κορυφαία αθλητική διοργάνωση σε παγκόσμιο επίπεδο αποκλειστικά για άτομα με νοητική υστέρηση (Special Olympics World Games, ο πλήρης αγγλικός τίτλος). Περιλαμβάνει τόσο θερινούς, όσο και χειμερινούς αγώνες (με ολυμπιακά και ειδικά αθλήματα), οι οποίοι διεξάγονται εναλλάξ κάθε δύο χρόνια, με πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης «Special Olympics» («Ειδικοί Ολυμπιακοί») και την αναγνώριση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), που επιτρέπει τη χρήση της λέξης «Olympics» στον τίτλο της διοργάνωσης.

Το «Special Olympics» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1968 από την αμερικανίδα Γιούνις Κένεντι Σράιβερ (1921-2009), αδελφή του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κένεντι (1917 - 1963) και αποτελεί τη συνέχεια μιας κατασκήνωσης που είχε δημιουργήσει η ίδια τον Ιούνιο του 1962 στο Πότομακ της πολιτείας Μέριλαντ για τη δημιουργική απασχόληση και την άθληση των ατόμων με νοητική στέρηση.

Σκοπός της οργάνωσης «Specials Olympics» είναι αφ’ ενός μεν η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και η ανάπτυξη του αυτοσεβασμού και της κοινωνικότητας των εν λόγω ατόμων και αφ' ετέρου δε ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και τις ξεχωριστές ανάγκες των ανθρώπων αυτών και η πεποίθηση ότι αποτελούν χρήσιμα και ισότιμα μέλη αυτής της κοινωνίας. Το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης ιδρύθηκε το 1987.

Οι Α' Παγκόσμιοι Θερινοί Αγώνες «Special Olympics» διεξήχθησαν στο Σικάγο το 1968 (20 Ιουλίου - 2 Αυγούστου) και μέχρι το 1999 διεξάγονταν επί αμερικανικού εδάφους. Από το 2003 διεθνοποιήθηκαν κι έγιναν πρώτα στο Δουβλίνο, το 2007 στη Σαγκάη και το 2011 στην Αθήνα (25 Ιουνίου - 4 Ιουλίου), για να επανέλθουν στις ΗΠΑ το 2015 και συγκεκριμένα στο Λος Άντζελες (25 Ιουλίου - 2 Αυγούστου). Οι Α' Παγκόσμιοι Χειμερινοί Αγώνες «Special Olympics» έγιναν το 1977 στο Στίμποτ Σπρινγκς των ΗΠΑ και από το 1993 διεθνοποιήθηκαν.

Οι Παγκόσμιοι Αγώνες «Special Olympics» δεν πρέπει να συγχέονται με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, που διοργανώνονται από τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή σε συνεργασία με τη ΔΟE και αφορούν άτομα με κάθε είδους αναπηρία. Στους Παραολυμπιακούς, η συμμετοχή του αθλητή εξαρτάται από το αν θα πιάσει το κατώτατο όριο του αγωνίσματός του, ενώ αντίθετα, στα «Special Olympics» η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Το 1996 στην Ατλάντα ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν σε Παραολυμπιακούς Αγώνες αθλητές με νοητική υστέρηση. Η σαρωτική νίκη στην καλαθοσφαίριση της ομάδας της Ισπανίας, το 2000 στο Σίδνεϊ, δημιούργησε σκάνδαλο, όταν αποκαλύφθηκε ότι συμμετείχαν αθλητές χωρίς νοητικά προβλήματα. Το μετάλλιο αφαιρέθηκε από την Ισπανία και οι αθλητές με διανοητική αναπηρία αποκλείσθηκαν από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Μετά από διαπραγματεύσεις ετών, επανήλθαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες το 2012.

Οι Παγκόσμιοι Αγώνες «Special Olympics» έχουν δεχτεί κριτική ότι αναπαράγουν τα αρνητικά στερεότυπα και αυξάνουν την προκατάληψη για τα άτομα με διανοτική αναπηρία. Η ελληνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία έχει χαρακτηρίσει την εν λόγω διοργάνωση «συμπονετικό συντηρητισμό και κολακευτικό λαϊκισμό, που αντιμετωπίζει το άτομο με νοητική αναπηρία ως αντικείμενο οίκτου και ελέους».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ