Τριαντάφυλλα από το Νότο

Δημοφιλές βαλς του Γιόχαν Στράους υιού (1825-1899), που ακούγεται συχνά στις Πρωτοχρονιάτικες συναυλίες της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης. Ο πρωτότυπος τίτλος του στα γερμανικά είναι Rosen aus dem Süden και φέρει τον αριθμό 388 στην εργογραφία του αυστριακού συνθέτη.

Η σύνθεση αυτή του Στράους βασίζεται σε δύο θέματα από την οπερέτα του Το δαντελένιο μαντήλι της Βασίλισσας (Das Spitzentuch der Königin), με ήρωα τον συγγραφέα του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες. Το έργο γρήγορα έπεσε σε λήθη, αλλά το βαλς διασώθηκε και αποτέλεσε μία από τις διαχρονικές επιτυχίες του Στράους. Η διάθεση του κομματιού είναι γενικά στοχαστική, αλλά προς το φινάλε αποκτά χαρούμενο χαρακτήρα.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 7 Νοεμβρίου 1880, στην περίφημη αίθουσα Μουζικφεράιν της Βιέννης, στις καθιερωμένες κυριακάτικες συναυλίες της Ορχήστρας Στράους, υπό τη διεύθυνση του αδελφού του συνθέτη Έντουαρντ Στράους.

Σχετικά...

  • Λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα του, ο Στράους παρουσίασε την πιανιστική εκδοχή του βαλς, την οποία αφιέρωσε στον βασιλιά της Ιταλίας Ουμβέρτο Α'.
  • Το βαλς Τριαντάφυλλα στον Νότο ακούγεται στη σειρά επιστημονικής φαντασίας Ταξίδι στ’ αστέρια, στο βιντεοπαιγνίδι Dancing with the Stars και στις ταινίες Η Αυγή του Φρίντριχ Μουρνάου (1927) και Η Εκλογή της Σοφί του Άλαν Πάκουλα (1982).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ