Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων —  Μελβούρνη 1956

Για πρώτη φορά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν σε πόλη της Ωκεανίας και συγκεκριμένα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου 1956. Τα αγωνίσματα της ιππασίας έγιναν στη Στοκχόλμη, επειδή οι αρχές της Αυστραλίας επέβαλαν καραντίνα στα άλογα για την αποφυγή διάδοσης ασθενειών.

Οκτώ πόλεις διεκδίκησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956 (Μελβούρνη, Πόλη του Μεξικού, Μπουένος Άιρες, Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο, Μινεάπολις, Φιλαντέλφια, Μόντρεαλ). Η Μελβούρνη υπερίσχυσε του Μπουένος Άιρες στην τέταρτη ψηφοφορία, με ψήφους 21 έναντι 20. Η όλη διαδικασία έγινε κατά τη διάρκεια της 43ης συνόδου της ΔΟΕ στις 28 Απριλίου 1949 στη Ρώμη

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956 συμμετείχαν 3.314 αθλητές (2.938 αθλητές και 376) από 72 χώρες. Δυτική και Ανατολική Γερμανία εμφανίσθηκαν με κοινή ομάδα. Η ανάμειξη της πολιτικής υπήρξε έντονη στους αγώνες, εξαιτίας του αραβοϊσραηλινού πολέμου, της σύρραξης του Σουέζ και της διαμάχης Κίνας - Ταϊβάν. Έτσι, μποϊκόταραν τους αγώνες η Αίγυπτος, ο Λίβανος, το Ιράκ, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Ελβετία και η Κίνα. Επεισοδιακός ήταν ο τελικός της υδατοσφαίρισης ανδρών μεταξύ Ουγγαρίας και ΕΣΣΔ, εξαιτίας την εισβολής των Σοβιετικών στη Βουδαπέστη. Έπεσε πολύ ξύλο στην πισίνα και ο αγώνας διεκόπη υπέρ των Ούγγρων.

Η Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ) κέρδισε τα περισσότερα μετάλλια, συνολικά 98 (37-29-32), έναντι 74 των ΗΠΑ (32-25-17) και 35 της διοργανώτριας Αυστραλίας (13-8-14). Μορφή των αγώνων ήταν η σοβιετική γυμνάστρια Λαρίσα Λατίνινα, με 3 χρυσά και 2 αργυρά μετάλλια. Ο συμπατριώτης της δρομέας Βλάντιμιρ Κουτς, χρυσός Ολυμπιονίκης στα 5.000 μ. και στα 10.000 μ., και ο αμερικανός πρωταθλητής των δρόμων ταχύτητας Μπόμπι Τζο Μόροου, με 3 χρυσά μετάλλια στα 100 μ., 200 μ. και 4x100, ανήκουν στους αθλητές που διακρίθηκαν ιδιαίτερα.

Στην τελετή λήξης οι αθλητές όλων των χωρών μπήκαν στο στάδιο για πρώτη φορά πιασμένοι χέρι­-χέρι, με σκοπό να στείλουν μήνυμα ειρήνης σ’ όλο τον κόσμο. Την πρόταση είχε κάνει ένας νεαρός Κινέζος που κατοικούσε στην Αυστραλία, ονόματι Τζον Γουάνγκ.

Η Ελληνική Συμμετοχή

Η Ελλάδα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς της Μελβούρνης με 13 αθλητές και επέστρεψε στον πίνακα των μεταλλίων μετά το 1920, με το χάλκινο του 27χρονου Γιώργου Ρουμπάνη στο άλμα επί κοντώ με επίδοση 4,50 μ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ