Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων —  Ρώμη 1960

Η Ρώμη διοργάνωσε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, που διεξήχθησαν επί ιταλικού εδάφους (25 Αυγούστου11 Σεπτεμβρίου), με απόλυτη επιτυχία, ισορροπώντας ανάμεσα στο αρχαίο και το σύγχρονο πνεύμα. Για πρώτη φορά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν πλήρη τηλεοπτική κάλυψη μέσω της Γιουροβίζιον, ενώ χρησιμοποιήθηκαν υπολογιστές της IBM για την επεξεργασία των αποτελεσμάτων.

Τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 διεκδίκησαν 7 πόλεις (Ρώμη, Λωζάνη, Ντιτρόιτ, Βουδαπέστη, Βρυξέλλες, Πόλη του Μεξικού, Τόκιο). Στις 15 Ιουνίου 1955, κατά τη διάρκεια της 50ης συνόδου της ΔΟΕ στο Παρίσι, επικράτησε της Λωζάνης στην τρίτη ψηφοφορία με 35 ψήφους έναντι 24 της ελβετικής πόλης.

Στους Ολυμπιακούς της Ρώμης πήραν μέρος 5.338 αθλητές (4.727 άνδρες και 611 γυναίκες) από 83 χώρες. Η τελετή έναρξης έγινε στο γνωστό μας «Ολύμπικο» και εκεί ακούστηκε για πρώτη φορά ως επίσημος ύμνος των Ολυμπιακών Αγώνων ο «Ολυμπιακός Ύμνο»ς των ΣαμάραΠαλαμά.

Στον πίνακα των μεταλλίων κυριάρχησε η Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ) με 103 (43-29-31), έναντι 71 των ΗΠΑ (34-21-16) και 42 της ενωμένης ομάδας της Γερμανίας (12-19-11). Μορφές των αγώνων αναδείχτηκαν ο ξυπόλητος μαραθωνοδρόμος Αμπέμπε Μπικίλα από την Αιθιοπία, ο αμερικανός πυγμάχος Κάσιους Κλέι (ο μετέπειτα θρύλος της πυγμαχίας Μοχάμετ Άλι), που κέρδισε δια περιπάτου την κατηγορία των 81 κιλών, η αμερικανίδα σπρίντερ Βίλμα Ρούντολφ, η επονομαζόμενη «μαύρη γαζέλα» με χρυσά στα 100 μ., 200 μ. και 4x100 μ. Τα περισσότερα μετάλλια, 7 (4-2-1) κατέκτησε ο σοβιετικός γυμναστής Μπόρις Σάκλιν.

Οι Αγώνες αμαυρώθηκαν από τον θάνατο του δανού ποδηλάτη Κνουτ Γιάνσεν κατά τη διάρκεια των 100 χιλιομέτρων ομαδικής χρονομέτρησης. Από την τοξικολογική εξέταση αποδείχθηκε ότι είχε λάβει υπερβολική δόση απαγορευμένων ουσιών. Ήταν το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα ντόπινγκ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Ελληνική Συμμετοχή

Η Ελλάδα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς της Ρώμης με 48 αθλητές κι έπειτα από 48 χρόνια πανηγύρισε χρυσό μετάλλιο. Το κατέκτησε ο τότε διάδοχος του ελληνικού θρόνου και μετέπειτα βασιλιάς Κωνσταντίνος, στην ιστιοπλοΐα, με το σκάφος «Νηρεύς», τύπου Ντράγκον και πλήρωμα δύο έμπειρους ιστιοπλόους, τον Γιώργο Ζαΐμη και τον Οδυσσέα Εσκιτζόγλου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ