Λόουν Ρέιντζερ

O Κλέιτον Μουρ ως Λόουν Ρέιντζερ και ο Τζέι Σίλβερχιλς ως Τόντο
O Κλέιτον Μουρ ως Λόουν Ρέιντζερ και ο Τζέι Σίλβερχιλς ως Τόντο

Ραδιοφωνικός ήρωας, με θητεία στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο και τα κόμικς. Δημιουργήθηκε το 1933 από τον δικηγόρο και παραγωγό Τζορτζ Τρεντλ (1884 - 1972) και τον συγγραφέα Φραν Στράικερ (1903 - 1962).

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, ο Τζον Ριντ ήταν ο μοναδικός επιζών μιας ομάδας εκπροσώπων του νόμου, η οποία κυνηγούσε τον κακό Μπατς Κάβεντις στο παλιό Γουέστ και προδόθηκε εκ των έσω. Τον ανακάλυψε βαριά τραυματισμένο ο Ινδιάνος Τόντο. Τον πήρε στη σπηλιά τους, του έγιανε τα τραύματα και οι δύο άνδρες έγιναν στενοί φίλοι.

Μόλις ανέλαβε τις δυνάμεις του, ο μασκοφόρος πλέον Τζον Ριντ με το ψευδώνυμο Λόουν Ρέιντζερ (Lone Ranger = Μοναχικός Αστυνόμος), έβαλε σκοπό της ζωής του να ξεκαθαρίσει το Τέξας από τους κακούς σε οποιαδήποτε πλευρά του νόμου και αν ανήκαν. Έτσι, άνοιξε μέτωπα και με τους διεφθαρμένους αστυνομικούς και με τους παρανόμους. Στη σταυροφορία του αυτή είχε ως βοηθό του τον Ινδιάνο Τόντο και την πολύτιμη συνεισφορά του πιστού του αλόγου, Σίλβερ. Η πιο διάσημη ατάκα της σειράς είναι η κραυγή του Λόουν Ρέιντζερ «Hi-yo Silver, away!», όταν ζητά από το άλογό του να καλπάσει.

Ο μοναχικός τιμωρός του Τέξας (ο αρχετυπικός αμερικανός ήρωας) είναι άσσος στις μεταμφιέσεις και ποτέ δεν σκοτώνει τον αντίπαλό του. Δεν πίνει και δεν καπνίζει. Άλλωστε, οι σκηνές του ήρωα σε σαλούν παραπέμπουν περισσότερο σε καφενείο, αφού απουσιάζει παντελώς ο μπάρμαν και το αλκοόλ.

Οι επιρροές των δύο δημιουργών του Λόουν Ρέιντζερ προέρχονται από την παραλογοτεχνία του γουέστερν, αλλά και από το σημαντικό μυθιστόρημα του Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ «The Leatherstocking Tales». Οι λαϊκοί μύθοι του Ρομπέν των Δασών και ο χαρακτήρας του Ζορό συνεισέφεραν στο πλάσιμο του Λόουν Ρέιντζερ.

Ο Λόουν Ρέιντζερ ακούστηκε για πρώτη φορά στις 30 Ιανουαρίου 1933 στον ραδιοφωνικό σταθμό WXYZ του Ντιτρόιτ και μετά την επιτυχία του από δίκτυα ραδιοφωνικών σταθμών σε παναμερικανική κλίμακα. Συνολικά 2.956 επεισόδια με τις περιπέτειές του μεταδόθηκαν από τα ερτζιανά, μέχρι το φινάλε της σειράς στις 3ης Σεπτεμβρίου 1954. Το μουσικό θέμα του Λόουν Ρέιντζερ είναι το τελευταίο μέρος από την εισαγωγή της όπερας του Τζοακίνο Ροσίνι «Γουλιέλμος Τέλος», που έγινε οικείο στον μέσο αμερικανό, χάρη στη σειρά.

Νωρίτερα είχε μεταφερθεί στη μικρή οθόνη με πρωταγωνιστή τον Κλέιτον Μουρ και τον Τζον Χαρτ. Η τηλεοπτική του ζωή του κράτησε οκτώ χρόνια (1949 - 1957) και τον έκανε γνωστό έξω από τα αμερικανικά σύνορα. Η σειρά προβλήθηκε και στη χώρα μας από το ΕΙΡΤ στις αρχές της δεκαετίας του '70. Μία απόπειρα του CBS να ξαναπαρουσιάσει τον ήρωα σε νέες περιπέτειες το 1961 παρέμεινε στο στάδιο του «πιλότου».

Από τότε, ο Λόουν Ρέιντζερ περιέπεσε σε αφάνεια και οι διάφορες απόπειρες που έγιναν για να επανέλθει στο προσκήνιο δεν είχαν ευτυχή κατάληξη. Το 1981 η ταινία «Η επιστροφή του Λόουν Ρέιντζερ», που γυρίστηκε με μεγάλες φιλοδοξίες, είχε μικρή ανταπόκριση στο ταμείο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ