Kokomo

Δροσερό τραγουδάκι των Beach Boys, σαν την αύρα του καλοκαιριού. Έχει όλα τα συστατικά της υψηλής τραγουδοποιίας τους (μελωδία, φωνητικά), χωρίς, όμως, να φθάνει το δημιουργικό ύψος ενός Good Vibrations ή ενός God Only Knows.

Κυκλοφόρησε στις 18 Ιουλίου 1988 και έφθασε στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών στις 5 Νοεμβρίου 1988, σε μια περίοδο που οι μετοχές του σπουδαίου αυτού συγκροτήματος ήταν πεσμένες. Υπήρξε η πρώτη και τελευταία μεγάλη επιτυχία των Beach Boys από τη χρυσή εποχή της δεκαετίας του '60 και το πρώτο Νο1 του συγκροτήματος χωρίς την παρουσία του μεγάλου Μπράιαν Γουίλσον, που εκείνη την εποχή πάλευε με τους δαίμονές του. Πάντως, αργότερα, το υιοθέτησε και συμμετείχε στην ισπανόφωνη εκδοχή του.

Το τραγούδι γράφτηκε από τους Μάικ Λαβ (μέλος των Beach Boys), Σκοτ Μακένζι, Τέρι Μέλτσερ και Τζον Φίλιπς (The Mamas & the Papas) για το σάουντρακ της νεανικής κωμωδίας του Ρότζερ Ντόναλντσον Κοκτέιλ, με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ, μέσω της οποίας έγινε ευρύτερα γνωστό. Τον επόμενο χρόνο συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ των Beach Boys Still Cruisin'.

Το Κόκομο είναι ένα δημοφιλές θέρετρο στο Μοντίγκο Μπέι της Ιαμαϊκής (Τζαμάικα). Από τους στίχους του τραγουδιού παρελαύνουν δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί της Καραϊβικής: Αρούμπα, Κι Λάργκο, Βερμούδες, Μπαχάμες, Μαρτινίκα, Μοντσεράτ, Πορτ-ο-Πρενς και Φλόριντα Κις.

Το Kokomo αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από την κριτική και από το 1988 έχει συμπεριληφθεί σε πολλές λίστες με τα χειρότερα ποπ τραγούδια, όλων των εποχών. Πάντως, εξακολουθεί να αρέσει και να αποτελεί σταθερή αξία στο «σάουντρακ του καλοκαιριού». Το Κοκόμο έχει εμφανισθεί ως παρωδία με τους τίτλους Κόσοβο και Γκουαντάναμο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ