All You Need Is Love

Μεγάλη επιτυχία των Beatles, που πρωτοακούστηκε στις 25 Ιουνίου 1967, στα εγκαίνια του δορυφορικού προγράμματος του BBC. Ήταν παραγγελία του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού προς το συγκρότημα και γράφτηκε από τον Τζον Λένον με τη συνεργασία του Πολ ΜακΚάρτνεϊ. Ηχογραφήθηκε στα στούντιο της Άμπεϊ Ρόουντ στις αρχές Ιουνίου με τη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων της ροκ μουσικής, όπως ο Μικ Τζάγκερ, ο Κιθ Ρίτσαρντς, η Μαριάν Φέιφθουλ, ο Κιθ Μουν και ο Έρικ Κλάπτον.

Οι ιθύνοντες του BBC ζήτησαν από τους Beatles ένα τραγούδι, που να περιέχει ένα μήνυμα κατανοητό απ' όλους τους τηλεθεατές, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής ή θρησκείας. Ο Λένον, που ανέλαβε να το γράψει, σκέφθηκε αμέσως τη λέξη «Αγάπη, που υπερνικά όλα τα εμπόδια και τα σύνορα». Το «All you need is love» εντάσσεται στη σειρά των λεγόμενων προπαγανδιστικών τραγουδιών του Λένον («Give Peace A Chance», «Power to the people», «Imagine»).

Ο ίδιος δεν φοβόταν τη χρήση της λέξης προπαγάνδα. «Είμαι ένας επαναστάτης καλλιτέχνης και η τέχνη μου είναι στρατευμένη στην υπόθεση της αλλαγής» έλεγε. Διαφορετική γνώμη για το ιδεολογικό υπόβαθρο του τραγουδιού είχε το κωμικό σχήμα των Τhe Rutles, του οποίου ηγείτο ο Έρικ Αϊντλ των Monty Python. Τραγούδησαν το «All you need is cash» στην ομώνυμη ταινία τους, που σατιρίζει τα «Σκαθάρια».

Μουσικά, ο Λένον θέλησε να δώσει στο τραγούδι ένα διεθνές άρωμα. Στην εισαγωγή του εντάσσει τη «Μασσαλιώτιδα», τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας και στο παρατεταμένο φινάλε ακούγονται αποσπάσματα από την «Ενβανσιόν Νο 8» του Μπαχ, το αγγλικό φολκ τραγούδι «Greensleaves», το «In the Mood του Γκλεν Μίλερ, το «Prince of Denamark's March» του άγγλου μπαρόκ συνθέτη Τζερεμάια Κλαρκ και από το δικό τους «She Loves You».

Το «All You Need is Love» παίχτηκε ζωντανά στην πρεμιέρα του δορυφορικού προγράμματος του BBC με τη συμμετοχή αρκετών από τους καλλιτέχνες, που πήραν μέρος στην ηχογράφησή του. Υπολογίζεται ότι το πρόγραμμα παρακολούθησαν κοντά στους 400.000.000 τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο. Η επιτυχία του τραγουδιού ήταν άμεση κι έτσι αποφασίστηκε η κυκλοφορία του σε σινγκλ στις 7 Ιουλίου 1967. Εφθασε στο Νο1 και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και συμπεριελήφθη στο άλμπουμ «Magical Mystery Tour», που κυκλοφόρησε μόνο στις ΗΠΑ και στο «Yellow Subamarine» για τον υπόλοιπο κόσμο.

Τη δική τους ξεχωριστή ερμηνεία στο «All You Need is Love» έχουν καταθέσει καλλιτέχνες, όπως ο Elvis Costello και συγκροτήματα, όπως οι Oasis, Echo & The Bunnymen και Einstürzende Neubauten.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ