Η ιστορία του μπασκετικού Παναθηναϊκού —  Η κατάκτηση του τρίτου Ευρωπαϊκού

Μπολόνια, 2002
Μπολόνια, 2002

Με το ευρωπαϊκό μπάσκετ και πάλι ενωμένο, μετά τη διαμάχη FIBA και ULEB το 2001, η διοργάνωση του φάιναλ-φορ της ενιαίας Ευρωλίγκας ανατέθηκε στην Μπολόνια, μία από τις μητροπόλεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ο Παναθηναϊκός με 17 νίκες και 3 ήττες έφθασε για έκτη φορά σε φάιναλ-φορ, αφού στο δρόμο για την Μπολόνια απέκλεισε μεταξύ άλλων την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό. Τη Μεγάλη Παρασκευή, 3 Μαΐου, την ώρα της περιφοράς του Επιταφίου στην Ελλάδα, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε στο «Παλαμαλαγκούτι» τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, την οποία είχε νικήσει στον τελικό του 2000 και από την οποία είχε χάσει στον τελικό της «Σουπρολίγκα» το 2001 στο Παρίσι με 81-67. Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς επικράτησε σχετικά εύκολα με 83-75. Στον άλλο ημιτελικό, που ήταν ένας ιταλικός εμφύλιος, η τοπική Κίντερ επικράτησε 90-82 της Μπενετόν Τρεβίζο.

Η σύνθεση του Παναθηναϊκού: Αλβέρτης 11 (2 τρ.), Καλαϊτζής 2, Ρότζερς 5 (1 τρ.), Μουλαομέροβιτς 6 (1 τρ.), Μποντίρογκα 26 (2 τρ.), Μίντλετον 15, Κουτλουάι 9 (2 τρ.) Αλμπάνο, Παπαδόπουλος 9 και Σάντσες.

Ο τελικός έγινε ανήμερα του Πάσχα, 5 Μαΐου 2002, και πέρασε σχετικά απαρατήρητος από το ελληνικό κοινό και τα ΜΜΕ, αφού όλοι είχαν το νου τους στον οβελία. Αντίπαλος του Παναθηναϊκού ήταν η Κίντερ Μπολόνα, που έπαιζε στο γήπεδό της και μπροστά στο κοινό της. Κανείς δεν στοιχημάτιζε ούτε ένα ευρώ υπέρ των «πρασίνων», όταν μάλιστα βρέθηκαν 14 πόντους πίσω από τους αντιπάλους τους (29-43), λίγο πριν από το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου. Η ομάδα του Ομπράντοβιτς παρέπαιε αμυντικά και επιθετικά.

Η λύση ήλθε από τον πάγκο και ήταν ο Λάζαρος Παπαδόπουλος. Ο Ομπράντοβιτς, πιστεύοντας στο ταλέντο του 22χρονου σέντερ, του είπε: «Έχεις μυαλό. Έχεις χαρακτήρα. Έχεις ταλέντο. Στο ένα εναντίον ενός δεν μπορεί κανείς να σε νικήσει. Μπες μέσα και…φά' τους». Ο «Λάζος» έλαβε το μήνυμα και βοήθησε καθοριστικά στο πρόβλημα των ριμπάουντ. Ο Μποντίρογκα και ο Κουτλουάι βρήκαν το δρόμο προς το καλάθι και ο Παναθηναϊκός νίκησε με 89-83 τους Ιταλούς μέσα στο σπίτι τους, κατακτώντας το τρίτο του ευρωπαϊκό.

Ο πρωτάρης σε τίτλους, ύστερα από τρεις συνεχόμενες αποτυχίες, Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, έκανε τη δήλωση που αποτύπωσε την εικόνα του αγώνα: «Αυτό ήταν το πιο δύσκολο τρόπαιο στην ιστορία των φάιναλ-φορ». Τον τίτλο του πιο πολύτιμου παίκτη κέρδισε ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα, αν και ο τούρκος Ιμπραήμ Κουτλουάι οδήγησε τον Παναθηναϊκό στη νίκη, με τα καθοριστικά καλάθια που πέτυχε στα τελευταία λεπτά.

Η σύνθεση του Παναθηναϊκού: Αλβέρτης 11 (1 τρ.), Καλαϊτζής, Ρότζερς 7 (1 τρ.), Μουλαομέροβιτς 6, Μποντίρογκα 21 (1 τρ.), Μίντλετον 10, Κουτλουάι 22 (4 τρ.), Σάντσες και Παπαδόπουλος 12 (5 ρ.).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ