Αρρητοφόρια

Μυστική γιορτή των Αρχαίων Αθηναίων μέσα στο μήνα Σκιροφοριώνα προς τιμήν της Αθήνας για την εξασφάλιση της ευφορίας, με αρρητοφορία (μεταφορά μυστικών ιερών αντικειμένων). Ήταν γνωστή και ως Αρρηφόρια.

Δύο μικρά κορίτσια ευγενών οικογενειών της Αθήνας, 7-11 ετών, οι αρρηφόροι, έμεναν για κάποιο διάστημα στον «οίκο των αρρηφόρων», δίπλα στο ναό της Αθηνάς Πολιάδος πάνω στην Ακρόπολη. Την τελευταία ημέρα της παραμονής τους στον οίκο αυτό λάμβαναν από την ιέρεια της Αθηνάς τα μυστικά αντικείμενα (τυλιγμένα, για να μη φαίνονται) και τα μετέφεραν σε υπόγειο χώρο κοντά στο ιερό της Αφροδίτης εν Κήποις. Ακολουθούσε η παράδοση και η παραλαβή άλλων αντικειμένων, τα οποία και έφερναν στην Ακρόπολη. Εκεί έληγε και η θητεία των μικρών αυτών κοριτσιών.

Το δρώμενο αυτό είχε να κάνει με τη βλάστηση και την καρποφορία και τελούνταν μέσα σε κλίμα μυστικότητας. Η μεταφορά γινόταν νύχτα και η κάθοδος των κοριτσιών από κρυφή σκάλα, που βρισκόταν κοντά στον «οίκο των Αρρηφόρων», έτσι ώστε να αποφευχθεί η συνάντηση με άλλους ανθρώπους.

Παρ’ όλη τη μυστικότητα της τελετής, έχει διασωθεί η πληροφορία ότι τα ιερά αντικείμενα ήταν απομιμήσεις φιδιών και φαλλών από ζυμάρι, μαζί με κλαδιά κουκουναριάς. Πιστευόταν ότι τα συγκεκριμένα αντικείμενα, κατόπιν ορισμένων τελετών, εξασφάλιζαν την ευκαρπία της γης.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ