Ολυμπιεία

Ο Ολύμπιος Δίας είχε τη δική του ξεχωριστή γιορτή στην Αθήνα, που τελούνταν στο ιερό του (Ολυμπιείο), εκεί που σήμερα βρίσκονται τα απομεινάρια του ναού, γνωστά ως Στύλοι του Ολυμπίου Διός.

Η ανέγερση του κολοσσιαίου ναού που θα στέγαζε τη λατρεία του πατέρα των θεών ξεκίνησε μάλλον στο τελευταίο τέταρτο του 6ου αιώνα π.Χ., επί τυράννου Ιππία, γιου του Πεισιστράτου. Ο ναός δεν αποπερατώθηκε εκείνη την περίοδο, αλλά εγκαταλείφθηκε μετά την επικράτηση της δημοκρατίας, μια και σχετιζόταν με την τυραννίδα του Πεισιστράτου και των γιων του.

Η γιορτή, όμως, που προφανώς θα συνέπιπτε με την ημερομηνία της θεμελίωσης του ναού, συνεχίστηκε, και γνωρίζουμε γι’ αυτή ότι συμπεριλάμβανε και αγώνες ιππασίας στον ιππόδρομο, όπου γινόταν ουσιαστικά μια επίδειξη των ικανοτήτων των ιππέων και η διοργάνωση θύμιζε κάτι από στρατιωτικές ασκήσεις για περίπτωση μάχης. Η θυσία ταύρων και η πλουσιοπάροχη κατοπινή ευωχία συμπλήρωναν την ημέρα με τον ιδανικότερο τρόπο για τους Αθηναίους.

Η ολοκλήρωση της κατασκευής του ναού στους ρωμαϊκούς χρόνους, επί αυτοκράτορος Αδριανού (131-132), έφερε την αναζωογόνηση της γιορτής, που στο μεταξύ είχε αρχίσει να παρακμάζει.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ