Το έθιμο του Πασχαλινού Αβγού

Ένα από τα παμπάλαια έθιμα που σχετίζεται με τον εορτασμό του χριστιανικού Πάσχα. Έλκει την καταγωγή του από τη Μεσοποταμία και τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες της περιοχής. Από εκεί πέρασε στην Ευρώπη και σ’ ολόκληρο των χριστιανικό κόσμο. Το Πασχαλινό αβγό έχει χρώμα κόκκινο και συμβολίζει το αίμα, που έχυσε ο Χριστός πάνω στο Σταυρό.

Το αβγό στη λαογραφία χαρακτηρίζεται ως σύμβολο της γέννησης της ζωής και της δημιουργίας. Επιπροσθέτως, του έχει αποδοθεί μαγική δύναμη (το κόκκινο είναι το χρώμα της μαγείας), ενώ έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για αναρίθμητους μύθους και παραδόσεις από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σε όλη τη γη. Η Εκκλησία υιοθέτησε τις προχριστιανικές δεισιδαιμονίες, αλλά τους έδωσε τελείως διαφορετικό νόημα.

Τα κόκκινα αβγά βάφονται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη από την κυρά του σπιτιού και αρχίζουν καταναλώνονται την Κυριακή του Πάσχα, αφού προηγηθεί η «ιεροτελεστία» του τσουγκρίσματος στο πασχαλινό τραπέζι. Όποιος έχει το ισχυρότερο αβγό και βγει ανέπαφος από τη δοκιμασία, θεωρείται ότι έχει την τύχη μαζί του.

Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους και τα σοκολατένια αυγά, που προσφέρονται ως δώρα στα μικρά παιδιά και τείνουν να αποκτήσουν εθιμική διάσταση. Πρωτοπαρουσιάστηκαν στην Αγγλία το 1873 από τον ζαχαροπλάστη Τζόζεφ Φράι και με την πάροδο του χρόνου κατέκτησαν τις αγορές του χριστιανικού κόσμου.

Οι «Περδίκες» των Γρεβενών

Οι «Περδίκες» είναι πασχαλιάτικα κόκκινα αβγά της περιοχής των Γρεβενών, τα οποία προτού βαφτούν έχουν περάσει από τη διαδικασία ζωγραφίσματος (κεντήματος ή στολίσματος) από μελισσοκέρι με το ειδικό εργαλείο, «το κοντύλι». Πρόκειται για μια λαϊκή τέχνη, την οποία αναβιώνει κάθε χρόνο ο σύλλογος Γρεβενιωτών Κοζάνης «Ο Αιμιλιανός» στην αίθουσα του συλλόγου.

Οι νοικοκυρές, που είναι οι δημιουργοί τους, «κεντούν» τα αυγά συνήθως την Μεγάλη Τετάρτη. Εμπνέονται από την φύση δημιουργώντας σχέδια συμμετρικά, γεωμετρικά και όχι μόνο, όπου το μεράκι και η φαντασία της κάθε μιας νοικοκυράς αποτυπώνεται και παράγει κάθε φορά ένα όμορφο και ξεχωριστό πασχαλιάτικο αβγό.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ